Άγιος Αλέξανδρος του Μονάχου. Ασυρματιστές του Θεού (7)

Κατερίνα Μουρίκη

Εικονογράφηση – Σχεδιασμός: Σπύρος Γούσης


Χρον. Έκδοσης: 2022
Σχήμα: 21×29
Κωδικός: 41884
ISBN: 9789604953561
Σελίδες: 68


Νέα κυκλοφορία στη σειρά: Οι ασυρματιστές του Θεού [7]

Άγιος Αλέξανδρος του Μονάχου.
Ο νεομάρτυρας που αντιστάθηκε στον ναζισμό

Με την ευκαιρία της εορτής της μνήμης του Αγίου Αλεξάνδρου του Μονάχου, που τιμάται στις 13 Ιουλίου, οι Εκδόσεις Άθως Παιδικά με μεγάλη χαρά ανακοινώνουν την κυκλοφορία του βιβλίου «Άγιος Αλέξανδρος του Μονάχου – Ο νεομάρτυρας που αντιστάθηκε στον ναζισμό» της πολυγραφότατης Κατερίνας Μουρίκη. Το βιβλίο ανήκει στην σειρά «Οι ασυρματιστές του Θεού», που περιλαμβάνει τους βίους σύγχρονων αγίων της Εκκλησίας μας. Η εικονογράφηση του βιβλίου έγινε από τον Σπύρο Γούση και αποτύπωσε με τον καλύτερο τρόπο τον βίο του Αγίου. Ο άγιος Αλέξανδρος Σμορέλ ήταν ένας νέος φοιτητής ιατρικής, µε φωτεινή ψυχή που έζησε στα χρόνια του Δευτέρου Παγκοσµίου Πολέµου στην Γερμανία. Γεννήθηκε στην Ρωσία από Γερμανό πατέρα και Ρωσίδα μητέρα και βαπτίστηκε ορθόδοξος χριστιανός. Όταν ξέσπασε η καταιγίδα του ναζισμού, ο νεαρός Αλέξανδρος, που σπούδαζε ιατρική, αντιστάθηκε στην θηριωδία του με όλες του τις δυνάμεις.  Μοναδικό του όπλο είχε τα λόγια του Ευαγγελίου, που διδάσκουν αγάπη, προσφορά και ελευθερία. Αυτά τα λόγια έγραφε σε προκηρύξεις που μοίραζε μαζί τους αγαπηµένους του φίλους. Τον συνέλαβαν και τον σκότωσαν στα είκοσι πέντε του χρόνια, χαρίζοντάς του την αιώνια ζωή.

Η συγγραφέας μέσα από την αφήγηση μας ταξιδεύει στον χρόνο, αλλά και στους τόπους, όπου έζησε ο Άγιος Αλέξανδρος. Η ζωή του Αλεξάνδρου Σµορέλ ήταν σύντοµη, αλλά μπορεί να γίνει ένα υπέροχο πρότυπο θάρρους και παρρησίας για κάθε νέο παιδί. Η εικονογράφηση του Σπύρου Γούση ζωντανεύει την ιστορία, καθώς και τα τοπία της Ρωσίας και της Γερμανίας. Το βιβλίο είναι κατάλληλο για όλες τις ηλικίες από 7 ετών και μπορεί να γίνει ένα χρήσιμο βοήθημα για το κατηχητικό και την τάξη.

Το βιβλίο κυκλοφορεί σε μια πολύ καλαίσθητη και προσεγμένη έκδοση με σκληρό εξώφυλλο.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΟΥΡΙΚΗ

Γεννήθηκα σε μια γειτονιά της Αθήνας. Οι παιδικές μου μνήμες είναι γεμάτες με τα αρώματα από τους ανθισμένους κήπους των σπιτιών, τους ήχους από την καμπάνα της εκκλησίας του Αγίου Θεράποντα, και τα χαρούμενα ξεφωνητά μας στις αλάνες της γειτονιάς μου. Όμως εξέχουσα θέση κατέχουν τα μαγευτικά παραμύθια της γιαγιάς Μαρίας, της δασκάλας γιαγιάς μου από τη Σμύρνη. Μεγαλώνοντας σπούδασα Χημεία, Στατιστική και Οικονομικά ενώ παράλληλα κατηχούσα στον Ι.Ν. Αγ. Παρασκευής, στην Αθήνα. Αργότερα εργάστηκα στις Έδρες Γενικής Χημείας και Οικολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Αθήνας. Ο ερχομός των δύο παιδιών μου ξύπνησε μέσα μου τα παραμύθια της γιαγιάς Μαρίας, που έδωσαν φτερά στη φαντασία μου. Άρχισα να τους τα διηγούμαι ενώ λίγο αργότερα έκανα τις πρώτες συγγραφικές μου απόπειρες. Το 1984-85, μετά από δύο διακρίσεις που έλαβα από την «Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά» και τον «Κύκλο του Ελληνικού παιδικού βιβλίου» εξέδωσα τα δύο πρώτα μου βιβλία Η μικρή Ριρή επιστρέφει και Το φτερωτό παραμύθι. Μέσα στις δεκαετίες που πέρασαν έγραψα αρκετές δεκάδες παραμύθια. Ταξίδεψα ως υπότροφη συγγραφέας, στη Σουηδία, στην Αργεντινή και πρόσφατα στην Σαγκάη. Σήμερα μένω σε ένα ήσυχο χωριουδάκι έξω από το Λουτράκι Κορινθίας. Εκτός από το γράψιμο και τα δύο εγγόνια μου, που γεμίζουν τη ζωή μου με απερίγραπτη ευτυχία, έχω το περιβολάκι μου, τα αδέσποτα ζώα, που φροντίζω μαζί με τον άντρα μου, ενώ τα Σάββατα κατηχώ στον Ι.Ν. του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο.

Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στη βάση της BiblioNet: Μουρίκη, Κατερίνα
ή στην ιστοσελίδα μου: www.katerinamouriki.gr

ΣΠΥΡΟΣ ΓΟΥΣΗΣ

Ο Σπύρος Γούσης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1967. Ζει στην Αθήνα και εργάζεται ως αρχιτέκτονας. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο το 1991. Το 1995 έκανε την πρώτη του εικονογράφηση για το βιβλίο του Ι. Δ. Ιωαννίδη Το κορίτσι με τις δύο μητέρες. Από τότε έχει εικονογραφήσει πάνω από ογδόντα βιβλία, κυρίως λογοτεχνικά και εκπαιδευτικά, για εκδοτικούς οίκους στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Το 1997 συμμετείχε στο Artist-Illustrators Forum στο Λονδίνο. Το 2001 συμμετείχε στην έκθεση Ελλήνων εικονογράφων παιδικού βιβλίου που διοργάνωσε το Ε.ΚΕ.ΒΙ. στη Φρανκφούρτη, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου. Επίσης ήταν μέλος της εικονογραφικής ομάδας του εκπαιδευτικού προγράμματος του ΑΘΗΝΑ 2004.