Βατάτζης, ο πατέρας των Ελλήνων

Παναγόπουλος Γ. Κώστας


Χρον. Έκδοσης: 2022
Σχήμα: 14×21
Κωδικός: 41998
ISBN: 9789604953707
Σελίδες: 368


Βατάτζης, ο πατέρας των Ελλήνων
Άγιος Αυτοκράτωρ Ιωάννης Γ΄ Δούκας Βατάτζης ο Ελεήμων

Με ιδιαίτερη χαρά οι Εκδόσεις ΑΘΩΣ παρουσιάζουν το βιβλίο του Κώστα Γ. Παναγόπουλου για τον άγιο αυτοκράτορα Ιωάννη Βατάτζη. Η καλαίσθητη αυτή έκδοση, που περιλαμβάνει και ένα έγχρωμο παράρτημα, μας προσφέρει ένα ταξίδι στους χρόνους του σημαντικού αυτού αυτοκράτορα σκιαγραφώντας τη μορφή του με γραφή που ρέει και μεταδίδει έναν γνήσιο ενθουσιασμό για εκείνον, που η παράδοση ονομάζει Μαρμαρωμένο Βασιλιά.

Αυτή είναι η δεύτερη συνεργασία των εκδόσεων ΑΘΩΣ με τον συγγραφέα, καθώς το 2021 κυκλοφόρησε το βιβλίο του Ιωσήφ Βατοπαιδινός, ο κορυφαίος της αγάπης. Στο δεύτερο βιβλίο του, Βατάτζης, ο πατέρας των Ελλήνων, ο συγγραφέας με δεξιοτεχνία καταφέρνει να περιλάβει στις σελίδες του μια συνολική προσέγγιση της Ιστορίας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας -ή σωστότερα της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας- προσφέροντας στους αναγνώστες τη δυνατότητα να γνωρίσουν με κάθε λεπτομέρεια τον κόσμο, στον οποίο βρίσκονται οι ρίζες του σύγχρονου Ελληνισμού.

Αφουγκραζόμαστε τον ίδιο τον αυτοκράτορα να μας δίνει τις αξίες της Ρωμιοσύνης με ένα τρόπο που διαπερνά τους αιώνες ανεξίτηλα: «ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΥΣΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΛΕΜΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΝ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΘΑ ΑΔΙΚΟΥΣΑΜΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ ΤΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΘΕΙΑ ΚΑΙ ΙΕΡΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΑ ΑΝ ΔΕΝ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΟΛΗ ΜΑΣ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΓΙ’ ΑΥΤΑ» ομολογεί με σεμνότητα και ηρωισμό ο άγιος Αυτοκράτωρ Ιωάννης Γ΄ Δούκας Βατάτζης, ο Ελεήμων, στα χρόνια που η Δ΄ Σταυροφορία λυμαινόταν τη Βασιλεύουσα Πόλη.

Ο άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης γράφει για εκείνον και το λαμπρό πρότυπο που μας άφησε ο Βατάτζης: «Kαι λοιπόν ήτον εις όλους τους αδικουμένους προστάτης θερμότατος, εδείχνετο στάθμη της δικαιοσύνης. Mάλιστα δε εγνωρίζετο παρά πάσι μία πηγή της ελεημοσύνης. Δι’ ο και κατ’ εξοχής τρόπον επωνομάζετο ελεήμων».

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Κώστας Παναγόπουλος ασχολείται με το ορθόδοξο θεολογικό κείμενο για αρκετά χρόνια. Κείμενά του έχουν δημοσιευθεί και αναδημοσιευθεί σε ορθόδοξους διαδικτυακούς τόπους ευρείας επισκεψιμότητας. Έχει εργασθεί ως εξωτερικός πολιτικός συντάκτης σε εφημερίδες και περιοδικά, ως κειμενογράφος, ως συντάκτης πρακτικών συνεδριάσεων, απασχολούμενος και σε άλλες εργασίες που δεν είχαν να κάνουν με το γράψιμο. Από το 2018 και για μία τριετία εργάστηκε ως συντάκτης πλήρους απασχόλησης σε διαδικτυακό Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων. Στα τέλη του 2021 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Άθως το πρώτο συγγραφικό έργο του Ο Κορυφαίος της Αγάπης – Γέρων Ιωσήφ Βατοπαιδινός. Γεννήθηκε το έτος 1981, είναι παντρεμένος με τη Χριστίνα Αγγελακοπούλου και ζουν χάριτι Θεού στην Αγία Παρασκευή Αττικής.