Βιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου “Ο μικρός χηνοβοσκός” από τη “Μαμά για Σπίτι”

Τι είναι οι άγιοι; Είναι άραγε κάποιοι άνθρωποι με σούπερ δυνάμεις και μαγικές ιδιότητες; Είναι άνθρωποι που ζούσαν σε κάποιον ιδανικό κόσμο, χωρίς πειρασμούς και δυσκολίες; Κι αλήθεια, οι ίδιοι το ήξεραν ότι είναι άγιοι; Ξύπνησαν μια μέρα και είπαν, τώρα θα γίνω άγιος κι έγιναν; Και τι σημαίνει “άγιοι γίνεσθε”;

Ο κόκκος του σιναπιού

Οι άγιοι προφανώς και ήταν άνθρωποι σαν εμάς, που ζούσαν όπως όλοι οι υπόλοιποι. Με τις δυσκολίες και τις πτώσεις τους, με τις αμφιβολίες και τους πειρασμούς τους. Εννοείται πως δεν πίστευαν καν ότι είναι άγιοι. Αυτό που τους έκανε να διαφέρουν ήταν η βαθιά τους πίστη και η αγάπη τους στο Χριστό. Η προσπάθειά τους κάθε μέρα, η ζωή τους να αρέσει σ’ Εκείνον. Κι αν μέσα από αυτούς ενήργησε η Χάρη του Θεού, και φανερώθηκε με θαύμαστά γεγονότα, δεν ήταν επειδή είχαν οι ίδιοι κάποιες σούπερ δυνάμεις. Αλλά γιατί έκαναν πράξη αυτό που είπε ο Χριστός, πως αν έχουμε πίστη όσο ένας κόκκος σιναπιού, μπορούμε να κινήσουμε βουνά.

Πολλές φορές διαβάζοντας τους βίους των αγίων, προσπαθώ να κάνω μια αναγωγή στην δική μου καθημερινότητα. Δηλαδή, τι έχει να μου πει το παράδειγμα αυτού του ανθρώπου; Σε τι με εμπνέει; Πρακτικά. (Έχω ένα θέμα με την πράξη, τα πολύ θεωρητικά με κουράζουν απίστευτα και τα βαριέμαι ). Τι είναι αυτό που εγώ μπορώ να κάνω στην καθημερινότητά μου; Και στο τέλος τέλος, μήπως και είναι εγωιστικό να λέω ότι θέλω να μοιάσω στους αγίους;

Όλες οι απαντήσεις

Μέσα στην Αγ. Γραφή, υπάρχουν όλες οι απαντήσεις. “Άγιοι γίνεσθε, ότι εγώ άγιος ειμί” ( Λευϊτ. 20,7,26· Α΄ Πέτρ. 1,16) . “Τοῦτο γάρ ἐστι θέλημα τοῦ Θεοῦ, ὁ ἁγιασμὸς ὑμῶν» (Α΄ Θεσσαλονικείς δ΄,3). «Εἰρήνην διώκετε μετὰ πάντων, καὶ τὸν ἁγιασμόν, οὗ χωρὶς οὐδεὶς ὄψεται τὸν Κύριον» [χωρίς τον οποίον κανείς δεν θα δει τον Θεό] (Εβραίους ιβ΄,14) . Κι ο Απόστολος Παύλος ονομάζει “αγίους ” τους χριστιανούς της εκκλησίας της Κορίνθου. Η προτροπή λοιπόν είναι ξεκάθαρη: όχι μόνο εγωιστικό δεν είναι, αλλά είναι υποχρέωσή μας να προσπαθούμε να γίνουμε άγιοι. Να προσπαθούμε δηλαδή η ζωή μας να είναι γεμάτη Χριστό. Να πιστεύουμε βαθιά, να προσπαθούμε κάθε στιγμή να μην χάνουμε την πίστη μας. Κι αν την χάνουμε, να ζητάμε πάλι βοήθεια.

Άγιοι γίνεσθε

Τα νέα ξεκινήματα είναι όμορφο να συμπίπτουν με την αρχή ενός χρόνου ή ενός μήνα. Και σήμερα εγκαινιάζω την νέα στήλη “Άγιοι Γίνεσθε” , στην οποία θα ανεβαίνουν αναρτήσεις με θέμα αυτό που λέει ο τίτλος, τους Αγίους. Κάθε μήνα θα αναφερόμαστε σε μερικούς από τους αγίους που τιμούμε την μνήμη τους. Λίγα λόγια για την ζωή τους και κυρίως, αυτό που μου αρέσει να κάνω πάντα, αναγωγή στα καθ’ ημάς. Με άλλα λόγια, τι μας δείχνει για την δική μας καθημερινότητα το παράδειγμά τους.

Ευχαριστούμε το ιστολόγιο Μαμά για Σπίτι.
Διαβάστε όλη την βιβλιοπαρουσίαση εδώ.