«Γέρων Αμβρόσιος Λάζαρης. Ο πνευματικός της Μονής Δαδίου».

Μιχάλης Λεβέντης


Χρον. Έκδοσης: 2020
Σχήμα: 17×24
Κωδικός: 40999
ISBN: 9789604953066
Σελίδες: 640


Άραγε πως σμιλεύτηκε ένας χαρακτήρας τόσο ιδιαίτερος, που να συνδυάζει πίστη ακλόνητη και αδιατάρακτη προς τον Χριστό και την Παναγία, αλλά και αγάπη μεγάλη προς τους ανθρώπους; Tι τον έσπρωχνε να τον νοιάζει πρώτα και κύρια ο Ουρανός;

Ο μακαριστός Γέροντας Αμβρόσιος της Ιεράς Μονής Δαδίου ως την ύστατη πνοή θεράπων της Παναγίας Γαυριώτισσας, κατά Χριστόν φίλος εγκάρδιος με τον όσιο Πορφύριο Καυσοκαλυβίτη και τον μακαριστό επίσκοπο Σισανίου και Σιατίστης Αντώνιο (Κόμπο), εν ζωή και μετά θάνατον νουθετεί και οδηγεί τις ψυχές μας σε μονοπάτια φωτεινά:

Ὁ Κύριος εἶναι ζωντανός καί εἶναι ἐδῶ, παιδιά. Παρών!
Δέν κάθεται στόν θρόνο Του, ἐκεῖ, καί νά λέμε:
«Ποῦ θά Τόν βροῦμε;» Ἅμα ἀνοίξεις τά μάτια, θά Τόν δεῖς.
Ἄνοιξε τά μάτια, γιατί ἔχουμε παραπέτια μπροστά καί δέν βλέπουμε…

ΝΟΥΘΕΣΙΕΣ Κεφάλαιο 2ο

  • Όταν έχουμε δοκιμασίες σοβαρές, καρκίνους και βαριές ασθένειες, είναι επίσκεψη Θεού. Είναι για τη μετάνοιά μας.
  • Το «Πιστεύω» να το λέτε απαραιτήτως πρωί και βράδυ. Διότι έτσι ομολογούμε την πίστη μας και ό,τι κι αν μας συμβεί κατά τη διάρκεια της μέρας ή της νύχτας, θα έχουμε ομολογήσει τον Κύριο.
  • Το Πάτερ ημών να το λέτε αργά, για να το καταλαβαίνετε.
  • Το Απόδειπνο είναι ομπρέλα προστασίας. Να κάνετε το Απόδειπνο και τους Χαιρετισμούς. Και είναι μεγάλη ευλογία να κάνετε το πρωί τον Όρθρο. Η καρδιά σας να βαδίζει σύμφωνα με αυτά που λέτε.
  • Να δεις ένα αυτί που κατεβάζει ο Θεός από τον Ουρανό και ακούει την προσευχή σου όταν, δεν νοιάζεσαι για υλικά, αλλά παρακαλάς για σωτηρία ψυχών!
  • Έχεις δει ποτέ το Θεό; Nα Του το ζητήσεις να Τον δεις. Ακούς;
  • Για την προσευχή χρειάζεται να ανεβάσουμε τον νου μας πάνω από τα γήινα πράγματα και να σκεφθούμε το βρίσκεται στον Ουρανό. Και τότε θα δούμε πραγματικά Αυτόν, που έπλασε τη γη και τον Ουρανό.