Εκείνοι που μίλησαν με τον Θεό

Δημήτριος Λ. Φωτόπουλος


Χρον. Έκδοσης: 2022
Σχήμα: 17×24
Κωδικός: 41892
ISBN: 9789604953585
Σελίδες: 232


ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΜΙΛΗΣΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΟ

Ανακαλύπτοντας τα κρυμμένα νοήματα της Παλαιάς Διαθήκης

Τόμος Α: ΓΕΝΕΣΗ

Οι εκδόσεις ΑΘΩΣ με χαρά εγκαινιάζουν τη νέα σειρά: Εκείνοι που μίλησαν με τον Θεό – Ανακαλύπτοντας τα κρυμμένα νοήματα της Παλαιάς Διαθήκης. Το πρώτο βιβλίο είναι αφιερωμένο στην Γένεση. 

Συγγραφέας είναι ο θεολόγος Δημήτριος Λ. Φωτόπουλος, ένας από τους δημιουργους  της σειράς «Δι ευχών των αγίων».

Mε την μεγάλη εμπειρία του ως καθηγητής στην δευτεροβάθμια, ως  πατέρας και ως κατηχητής  σε ενοριακές συνάξεις, ο συγγραφέας καταγράφει τα ερωτήματα των νέων που διαβάζουν την Παλαιά Διαθήκη. Οι διηγήσεις της Παλαιάς Διαθήκης φαντάζουν ίσως αλλόκοτες στον σύγχρονο άνθρωπο και εύλογα δημιουργούν πολλά ερωτήματα.

Γιατί η Εύα πλάστηκε από το πλευρό του Αδάμ; Γιατί οι πρώτοι άνθρωποι ζούσαν πολύ περισσότερα χρόνια από τους σημερινούς; Γιατί ο Ιακώβ εξαπάτησε τον αδελφό του και παρόλα αυτά ο Θεός τον ευλόγησε; και πολλά άλλα γιατί…

Το βιβλίο περιέχει:

Απόδοση των κειμένων της Γενέσεως στη Νέα Ελληνική ανά κεφάλαιο και θεματική.

Ερωτήσεις και ερμηνευτικές απαντήσεις βασισμένες στα κείμενα των Πατέρων της Εκκλησίας μας,  όπως ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ο Μέγας Βασίλειος, ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς και πολλοί ακόμα. 

Το βιβλίο απευθύνεται σε εφήβους και νέους, αλλά και στους αναγνώστες κάθε ηλικίας, που αναζητούν να ανακαλύψουν τα κρυμμένα νοήματα της Παλαιάς Διαθήκης.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό τα ερωτήματα αυτά να μην αφήνονται χωρίς απόκριση, αλλά να δίνονται εμπεριστατωμένες και σαφείς απαντήσεις στα νέα παιδιά τα οποία ζητούν να μάθουν τα  βαθύτερα νοήματα της πίστης μας και το προαιώνιο σχέδιο του Θεού για την σωτηρία μας.

Εξάλλου, όπως σημειώνει ο συγγραφέας, σκοπός της Αγίας Γραφής είναι ένας: η διόρθωση και ο αγιασμός του ανθρώπου.

Γι’ αυτό ακριβώς δεν παρουσιάζει μόνο αυτούς που κατόρθωσαν την αρετή, αλλά και τους αμαρτωλούς, ώστε να μιμηθούμε το παράδειγμα των πρώτων και να αποφύγουμε τα λάθη και τις πτώσεις των δευτέρων.

Η δομή του βιβλίου με το κείμενο σε απόδοση στη νέα ελληνική, χωρισμένο σε διακριτά κεφάλαια και οι νοηματικές ερωταποκρίσεις που τα συνοδεύουν, το κάνουν εξαιρετικά εύχρηστο για τον αναγνώστη.

Με τον τρόπο αυτό, το βιβλίο μπορεί να γίνει ένα πολύτιμο εγχειρίδιο στο οποίο να ανατρέχει ο αναγνώστης όταν του δημιουργείται μια απορία στην καθημερινότητά του, ενώ ταυτόχρονα είναι ένας ολοκληρωμένος βοηθός κατήχησης, που θα γίνει χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των κατηχητών, των γονέων και των δασκάλων.

Η έκδοση είναι εξαιρετικά προσεγμένη, με πλούσια βυζαντινή εικονογράφηση από τον Νικόλαο Δ. Φωτόπουλο να στολίζει το βιβλίο.  Η σελιδοποίηση και το εξώφυλλο είναι της Μαρίας Παπαευσταθίου, η επιμέλεια των κειμένων έγινε από τον Γιάννη Ζαννή και η επιμέλεια της έκδοσης από την Σταυρούλα Σταμάτη.

Δημήτριος Λ. Φωτόπουλος Βιογραφικό

Ο Δημήτριος Λ. Φωτόπουλος αποφοίτησε από τη Θεολογική σχολή Αθηνών, με ειδίκευση (master) στην Πατερική Θεολογία. Από το 2003 εργάζεται ως εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Τα κείμενα του βιβλίου και ιδιαίτερα οι ερωταποκρίσεις, αποτελούν μέρος της επικοινωνίας και των συζητήσεών του με τα εφτά παιδιά του, τους μαθητές του στα σχολεία και με εφήβους στις κατηχητικές συντροφιές της ενορίας του.