Η Παναγία του Μαχαιρά

Ιερά Μονή Παναγίας Μαχαιρά, Κύπρου

Εικονογράφηση:
Άντα Γανώση – Πέγκυ Φούρκα

Χρον. Έκδοσης: 2023
Σχήμα: 21×29.7
Κωδικός: 42191
ISBN: 9789604953837
Σελίδες: 60


Ο Απόστολος Λουκάς ζωγράφισε 70 εικόνες. Ανάμεσά τους η Παναγία η Αγιοσορίτισσα, θαυματουργή εικόνα που βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη τοποθετημένη δίπλα στην αγία Σορό, δηλ. την Εσθήτα και την Ζώνη της Παναγίας.
Τον 8ο αιώνα οι εικονομάχοι, με την βοήθεια του αυτοκράτορα, καταστρέφουν τις εικόνες. Ένας ασκητής παίρνει την εικόνα της Αγιοσορίτισας και την μεταφέρει στην Κύπρο, στο όρος Τρόοδος, όπου ο ίδιος ζει πλέον ως ερημίτης  σε μια σπηλιά.
Με τον θάνατο του ασκητή η εικόνα ξεχνιέται. Γρήγορα τα βάτα φράζουν την είσοδο της σπηλιάς.
Μερικές εκατοντάδες χρόνια αργότερα η εικόνα αποκαλύπτεται θαυματουργικά. Η Παναγία προσφέρει το μαχαίρι της για να κοπούν τα βάτα που κλείνουν την σπηλιά. Το πρόσωπο της Θεοτόκου, αποτυπωμένο σε μια από τις πιο πιστές στην αληθινή μορφή της εικόνες, αποκαλύπτεται.
Το όνομά της, εξ αιτίας του μαχαιριού, αλλάζει, κι από Αγιοσορίτισσα γίνεται Μαχαιριώτισσα και η τοποθεσία Μαχαιράς. Από τότε αρχίζει η ιστορία της Παναγίας του Μαχαιρά, μια ιστορία γεμάτη αγώνες και πολλές περιπέτειες.

Το μαχαίρι της Παναγίας δεν είναι μαχαίρι βίας, αλλά πίστης. Είναι το μαχαίρι που κόβει τα βάτα της ασπλαγχνίας και κάνει τους ανθρώπους να ενωθούν κάτω από την σκέπη της Υπερμάχου Στρατηγού, που όλους τους ανθρώπους της γης κλείνει μέσα στην καρδιά της.