Ιδού, αναβαίνομεν εις την Ανάστασιν Παρουσίαση του βιβλίου στην Εφημερίδα Χριστιανική

Ο π. Ευάγγελος Παπανικολάου σπούδασε Ιατρική και Θεολογία στο Ε.Κ.Π.Α. Ξεκίνησε να επισκέπτεται το Καμερούν ως ιατρός με ανθρωπιστική αποστολή. Από το 2008 είναι κληρικός του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Ιερά Μητρόπολη Καμερούν.
Στην παρούσα έκδοση έχουν συμπεριληφθεί ομιλίες του, στις οποίες, με λόγο άμεσο, ζεστό και κάπου κάπου αυτοσαρκαστικό μεταφέρει τον κόπο της δικής του μελέτης των Γραφών και της Παράδοσης και τα λόγια χαριτωμένων πνευματικών, με στόχο ο σύγχρονος εκκοσμικευμένος άνθρωπος να πάψει να αναπαύεται στην ανία της καθημερινότητας. Να απελευθερωθεί από τα πολλαπλά δεσμά του, να ενεργοποιήσει τα πνευματικά του αισθητήρα και να ενδιαφερθεί για την επανένωσή του με το Θεό.
Να νιώσει την άπειρη αγάπη του Κυρίου μας και να ανταποκριθεί στην πασχαλινή πρόσκληση: «Δεύτε αγαλλιασόμεθα τω Κυρίω, τω συντρίψαντι θανάτου το κράτος και φωτίσαντα ανθρώπων το γένος».
Ο Χριστός ανέστη για όλο τον κόσμο. Για τους σταυρωτές του, τους διώκτες του, τους αρνητές του και για τους πιστούς. Είναι η ελπίδα και το φως που μπορεί να δείξει διεξόδους στις κρίσεις μας, φτάνει η ανθρώπινη αυτοσυνειδησία να γίνει πιο ανοικτή και δεκτικότερη στο λόγο Του.
Στις ομιλίες του π. Ευαγγέλου, που έγιναν τον Απρίλιο του 2020, εν μέσω πανδημίας, γίνονται αναφορές σε πρόσωπα και πράγματα των ημερών αυτών. Για την «παράνοια των κυβερνώντων» να κλείσουν τις Εκκλησίες, με απαγόρευση ακόμη και των ιεροπραξιών εντός των κλειστών, στο κοινό, Εκκλησιών και μονών. Για το ανυπόστατο της «κατ’ οίκον Εκκλησίας», χωρίς αυτός που είπε ο Χριστός: «Τούτο ποιείτε εις την εμήν ανάμνησιν». Για τη «λύσσα» πολλών να «μην μετέχουμε του Σώματος και του Αίματος του Χριστού, γιατί αν δεν κοινωνήσεις, γίνεσαι «θηριάλωτος υπό του νοητού λύκου».
Το βιβλίο προλογίζει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καμερούν Γρηγόριος, ο οποίος παρατηρεί ότι: «σε μερικά σημεία ο λόγος του πατρός Ευαγγέλου είναι καυστικός και προκαλεί πόνο, καθότι αποκαλύπτει την ακηδία όλων μας, συμπεριλαμβανομένων και ημών αυτών των ποιμένων, στην καθημερινή ανάγκη επαν-ευαγγελισμού και επανακατηχήσεως όλων μας».