Ιστορίες από την Καπερναούμ |Βιβλιοπαρουσίαση

Το τρίτο βιβλίο της αγαπημένης μας Κατερίνας Δανδουλάκη-Χιόνη από το blog Μαμά για Σπίτι θα σας παρουσιάσω σε αυτή την ανάρτηση! Μπορείτε να διαβάσετε για τα άλλα δύο βιβλία της, τα Χριστούγεννα Στη Βηθλεέμ και Το Πρώτο Πάσχα. Και τα τρία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Άθως Παιδικά.

Το βιβλίο

Την ιστορία του βιβλίου μας αφηγείται ο Σίμων, ένα αγόρι που ζει στην Καπερναούμ την εποχή που ο Χριστός κηρύττει στην περιοχή. Ο Σίμων συχνάζει σε μια γέρικη ελιά με την παρέα του, στην οποία συμμετέχει και ένας Έλληνας, ο Φίλιππος. Πάνω σε έναν τσακωμό τους, ο Φίλιππος μιλά υποτιμητικά για τους Ιουδαίους και από τότε, ντροπιασμένος για αυτό που είπε, δεν ξαναεμφανίζεται πια στο παιχνίδι τους.

Παράλληλα, βλέπουμε τον Ιησού να κηρύττει και να περνά χρόνο με τους μαθητές Του, ενώ παρατηρούμε τον αντίκτυπο που έχουν τα θαύματα Του, μα πιο πολύ τα λόγια Του στο λαό. Ο Σίμων εκπλήσσεται όταν ακούει την παραβολή του καλού Σαμαρείτη, απορεί πώς γίνεται ένας Σαμαρείτης να είναι καλός, αφού οι γονείς και οι δάσκαλοί άλλα τους διδάσκουν. Αυτό, όμως, που αλλάζει ολόκληρο τον τρόπο σκέψης του, είναι η παραβολή του σπορέα. Θέλοντας να αποτελέσει ο ίδιος το καλό και εύφορο χώμα της παραβολής, αποφασίζει να πάει και να συναντήσει τον Φίλιππο στο σπίτι του, ο οποίος μάλιστα είναι άρρωστος στο κρεβάτι.
Αυτό που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στο βιβλίο, είναι ο τρόπος που τελειώνει. Περίμενα να πάρει ο Σίμωνας τον Φίλιππο και να τον πάει στο Χριστό για να τον γιατρέψει θαυματουργικά. Όμως, στις τελευταίες γραμμές, η μητέρα απλά φιλά το μικρό Σίμωνα και την αισθάνεται κανείς να εύχεται με όλο της το είναι, τις ελπίδες και τη μητρική της αγωνία, να γίνει το παιδί της πράγματι εύφορο χώμα, το οποίο να φέρει καρπούς αγάπης και καλοσύνης. Εκεί είδα καθαρά τη μητρική ματιά της Κατερίνας πάνω στην ιστορία και τη φαντάστηκα να βρίσκεται στη θέση της μητέρας αυτής. Δεν μπορώ να πω ότι δε συγκινήθηκα σαν μάνα κι εγώ. Με κατέκλυσαν έντονα συναισθήματα, τα οποία ένας γονιός μπορεί να καταλάβει.

Οι Ιστορίες Από Την Καπερναούμ είναι ένας πολύ άμεσος τρόπος να μιλήσει κανείς στα παιδιά για τις δυο αυτές παραβολές και πώς μπορούν να εφαρμοστούν στην καθημερινή ζωή. Είναι υπέροχο να μεταφέρεται κανείς στην εποχή που έζησε στη γη ο Ιησούς, να νιώθουμε τη δίψα του κόσμου για να τον δει και να τον ακούσει, την αναταραχή και τις συζητήσεις που η παρουσία Του, οι πράξεις και τα λεγόμενα Του προκαλούν! Αυτό είναι και το consept και των δύο προηγούμενων βιβλίων της Κατερίνας, να αποτυπώσει με άμεσο και χειροπιαστό τρόπο, σημαντικές ιστορίες που διαβάζουμε στην Καινή Διαθήκη.
Η εικονογράφηση που συνοδεύει το κείμενο είναι του Σπύρου Γούση, τις εικόνες του οποίου συναντάμε και στα άλλα δύο βιβλία της Κατερίνας. Η δουλειά του εδώ μου θυμίζει τόσο τις βυζαντινές εικόνες, όσο και την παραστατικότητα των κόμικς.

Πέρα από την ιστορία, στο βιβλίο περιλαμβάνονται κάποιες ενδιαφέρουσες ιστορικές και γεωγραφικές πληροφορίες, πατρόν για δραστηριότητες χαρτοκοπτικής, καθώς και ένα τρίπτυχο παιχνίδι!

Το παιχνίδι

Εμείς ασχοληθήκαμε με το τρίπτυχο παιχνίδι, το οποίο είναι ανεξάρτητο από το υπόλοιπο βιβλίο και περιλαμβάνει το αγαπημένο θέμα των παιδιών αυτό το διάστημα: τις κρυμμένες εικόνες! Τι ΤΕΡΑΣΤΙΑ αγάπη έχουν τα παιδιά μου για τις κρυμμένες εικόνες!! Χάνονται με τις ώρες και η πεταλουδίτσα και η ζουζούνα ανιψιά και ο σαμψωνάκος (6, 5 και 4 ετών αντίστοιχα)!

Το παιχνίδι λοιπόν, είναι καμωμένο από χοντρό γυαλιστερό χαρτόνι. Στη μία πλευρά έχει μια εικόνα της Βαϊοφόρου, 8 ερωτήσεις “ψάξε βρες” και άλλες 8 “σκέψου και απάντησε”. 
Στην πίσω πλευρά έχουμε μια εικόνα της Ιερουσαλήμ εκείνης της εποχής και 20 ερωτήσεις “ψάξε βρες”! Το παιχνίδι αυτό μπορείτε να το πάρετε και μαζί σας στην καφετέρια ή το εστιατόριο, καθώς αποτελεί μια πολύ ωραία ήσυχη δραστηριότητα!

Ευχαριστούμε το ιστολόγιο “κορίτσι μάλαμα” για την παρουασίαση.