Μεγάλο Αφιέρωμα των Εκδόσεων Άθως στον Άγιο Παΐσιο τον Αγιορείτη

Ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης είναι ένας από τους πιο αγαπητούς αγίους στο πλήρωμα της Εκκλησίας μας. Το γεγονός ότι πολλοί από εμάς είχαμε την μεγάλη ευλογία να τον γνωρίζουμε και να λάβουμε λίγη από την Χάρη που μετέδιδε σε όποιον τον πλησίαζε, τον καθιστά προσιτό και γι’ αυτό ιδιαίτερα αγαπητό. Οι μεσιτείες του στον Θεό έχουν βοηθήσει και διαρκώς βοηθούν όσους τον επικαλούνται με πίστη.

Ο βίος και οι διδαχές του έχουν αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πολλούς ανθρώπους, που έχοντας το χάρισμα της γραφής, το αξιοποίησαν προς δόξαν του Θεού, γράφοντας βιβλία για εκείνον ή σχετικά με αυτόν. Συγγραφείς που τον γνώρισαν και τους καθόρισε στην προσωπική τους ζωή, αλλά και την συγγραφική τους πορεία, αλλά και άνθρωποι που έχοντας ζήσει κοντά στον Άγιο θαυμαστά γεγονότα, τα μοιράστηκαν, προς κοινή ωφέλεια.

Οι Εκδόσεις Άθως με μεγάλη συναίσθηση της ευθύνης για την έκδοση και κυκλοφορία βιβλίων, με ουσιαστικό και αληθινά ωφέλιμο περιεχόμενο, αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή τα έργα των συγγραφέων, που θέλησαν να μιλήσουν για τον Άγιο Παΐσιο. Έτσι από τις Εκδόσεις μας κυκλοφορούν έξι βιβλία με κεντρικό θέμα τον βίο και τις διδαχές του Αγίου Παϊσίου, που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες.

Το επίτομο έργο του Νικολάου Ζουρνατζόγλου «Μαρτυρίες προσκυνητών  – Όσιος Παϊσιος ο Αγιορείτης», που αποτελεί τον καρπό πολύχρονης εργασίας του συγγραφέα. Περιλαμβάνει πολύτιμες μαρτυρίες μοναχών, κληρικών και λαϊκών που έζησαν από κοντά τον Άγιο Γέροντα Παΐσιο, που διδάσκουν, ενδυναμώνουν και ωφελούν όλους μας. Κυκλοφορεί σε πολύ προσεγμένη έκδοση, εμπλουτισμένη με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και αγιογραφίες του Αγίου.


Έχει ασυρματιστές ο Θεός; Και όμως ο ίδιος ο Άγιος Παΐσιος  είχε πει πως είναι ένας από αυτούς, αφού με την προσευχή του μεταφέρει στον Θεό τα αιτήματα όλων μας! «Ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης – Οι ασυρματιστές του Θεού», είναι η αφηγηματική βιογραφία του Αγίου Παϊσίου, γραμμένη για παιδιά και νέους, από τους πατέρες της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Μέσα Ποταμού, που τελεί υπό την πνευματική καθοδήγηση του Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανασίου. Η εικονογράφηση έχει γίνει από την Αγγελική Δελεχά και το βιβλίο περιλαμβάνει ηχητικό cd με την αφήγηση της ιστορίας.


Οι Άγιοι και οι γέροντες και ασκητές της εκκλησίας μας ήταν κι εκείνοι κάποτε παιδιά! Καλοκαιράκι στην Κόνιτσα και ο μικρός Αρσένης βλέπει το “Φως του κόσμου”! Μεγαλώνοντας ο μικρός Αρσένης γίνεται ο αγαπημένος όλων μας, Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης. Στο βιβλίο της Άννα Ιακώβου «Ήταν κάποτε παιδιά – Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης» τα παιδιά μαθαίνουν τον βίου του Αγίου της εποχής μας μέσα από μικρές ιστορίες, γεμάτες με σοφία και χιούμορ. Η εικονογράφηση έχει γίνει από την Χριστίνα Δουληγέρη – Παπαθέου.


Το πολυδιαβασμένο και μεταφρασμένο σε πολλές γλώσσες βιβλίο της Μυρσίνης Βιγγοπούλου «Από την Εγώπολη στην Εσύπολη», αλλά και η συνέχειά του «Από την Εσύπολη στην Ουρανούπολη», έχουν ως κεντρικό άξονά τους τον βίο και τις διδαχές του Αγίου Παϊσίου. Μέσα από μια συναρπαστική περιπέτεια και ένα ξεχωριστό ταξίδι, ο μικρός Πείσμονας πορεύεται προς την Εσύπολη. Στην συνέχεια, μαζί με την Γαλήνη, αναζητούν τον δρόμο για την Ουρανούπολη, μέσα από νέες περιπέτειες. Δύο ξεχωριστά βιβλία, που μαθαίνουν στα παιδιά τον δρόμο της αρετής, όπως τον δίδασκε ο μεγάλος άγιος της εποχής μας.


Το εφηβικό μυθιστόρημα «Όσο υπάρχουν άγιοι» της Μυρσίνης Βιγγοπούλου, αποτελεί ένα πραγματικά ξεχωριστό βιβλίο. Μέσα από μια συναρπαστική περιπέτεια, μια παρέα φίλων, που ο καθένας κουβαλά την δική του προσωπική δυσκολία, ανακαλύπτουν ένα μονοπάτι στα χνάρια των Αγίων Αρσενίου και Παϊσίου. Οι βίοι των Αγίων περιπλέκονται με την περιπέτεια των παιδιών, αποδεικνύοντας πως οι άγιοι μας είναι ζωντανοί και αγγίζουν τους νέους κάθε εποχής, με την μεγάλη τους αγάπη. Το βιβλίο έχει εικονογραφήσει η Αγγελική Δελεχά.