Μολών λαβέ. Φέροντες τά παρόντα γενναίως

π. Ευάγγελος Παπανικολάου


Χρον. Έκδοσης: 2023
Σχήμα: 14×21
Κωδικός: 42095
ISBN: 9789604953769
Σελίδες: 176


Με ιδιαίτερη χαρά οι Εκδόσεις ΑΘΩΣ αναγγέλουν την κυκλοφορία του βιβλίου «Μολὼν λαβέ – Φέροντες τὰ παρόντα γενναίως» του π. Ευαγγέλου Παπανικολάου. Πρόκειται για ομιλίες του συγγραφέα, επεξεργασμένες υπὸ την επίβλεψή του. Μέσα σε αυτές ανθολογεί από σύνολη την ελληνική Ιστορία στιγμιότυπα για να μας αποδείξει όχι τόσο την κοινή μας καταγωγή, όσο την κοινή μας παιδεία και το κοινό μας χρέος. Ο συγγραφέας στηρίζεται σε πλήθος βιβλιογραφικών πηγών και κειμένων, έτσι ώστε όσα γράφει να είναι ακριβή.

Τα κείμενα του π.Ευαγγέλου στόχο έχουν να στερεώσουν ηθικά, αλλὰ ιδίως αγιοπνευματικά. Προσεγγίζοντας την ιστορική γνώση και εμπειρία με κατά Χριστόν τρόπο αναδεικνύουν την συνέχεια του Ελληνισμού, που ενώθηκε με τον Χριστιανισμὸ και έγινε ένα ωραίο πράγμα, που λέγεται Ρωμιοσύνη.

Τα έσοδα του συγγραφέα από αυτό το βιβλίο θα προσφερθούν υπέρ των έργων της Ιεράς Μητροπόλεως Καμερούν.

Το βιβλίο εμπλουτίζεται με μοναδικό εικαστικό υλικό, που δημιουργήθηκε ειδικά για την συγκεκριμένη έκδοση: προσωπογραφίες και απεικονίσεις του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, του Λουκά Νοταρά, του Λεωνίδα, του Κολοκοτρώνη, του Αχιλλέα.

Ο συγγραφέας  στο κείμενό του, στην εικαστική ένδυση του βιβλίου του, ακόμη και στις υποσημειώσεις του, παντού ανθολογεί την παράδοσή μας, την προχριστιανική, τη βυζαντινή και τη νεώτερη, με σκοπό να μας δώσει παραδείγματα ζωής. Με σκοπό να μας δείξει ότι ο ηρωισμός ενός Μολών λαβέ δεν είναι ούτε για τους λίγους ούτε για τις έκτακτες στιγμές.

Ο τίτλος περιπλέκεται με τον υπότιτλο, διότι η ίδια η ζωή χρειάζεται αυτή τη γενναιότητα που υπερασπίζεται από τη μια και υπομένει από την άλλη, συγχρόνως.

Από το οπισθόφυλλο:

«Ο π. Ευάγγελος Παπανικολάου, διακονώντας ως ιερέας και ως ιατρός τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ιεραποστολή, σκύβει ψυχή τε και πνεύματι πάνω από πρόσωπα και κείμενα, βιβλικά, πατερικά, ιστορικά. Έχοντας μελετήσει και διακονήσει βαθιά  και επίπονα, έρχεται νὰ μας μιλήσει για τη μυστική δύναμη και την εκ Θεού χάρη, που, πέρα από τον χρόνο και τον τόπο, αποκαλύπτονται και στηρίζουν τις μεγάλες, μα και τις μικρότερες, μέχρι και τις καθημερινές, ηρωικές στιγμές των ανθρώπων.»

Γράφει ο συγγραφέας: «Ὁ Χριστὸς ζητάει οἱ ἄνθρωποι νὰ εἶναι στὸ παρόν, στὴν πραγματικότητα. Δὲν ζητάει νὰ βρίσκουμε τρόπους νὰ ἀνοίγουμε τὴν πόρτα καὶ νὰ φεύγουμε ἀπὸ τὸ παρόν. Απαιτεῖ νὰ εἴμαστε στὸ παρόν. Αὐτὸ σημαίνει «φέροντες τὰ παρόντα γενναίως». Τολμῶ νὰ πῶ πῶς τὸ ζητούμενο εἶναι νὰ φέρεις γενναίως τὰ παρόντα, χωρὶς κἂν νὰ σκεφτεῖς τὴν ἐλπίδα τῶν ἐλπιζομένων ἀγαθῶν. Διότι, ἂν μονάχα ἐλπίζεις στὰ μέλλοντα ἀγαθά, τότε δὲν ἔχεις γεύση ἀπὸ τὸ παρόν. Δηλαδὴ δὲν καταλαβαίνεις τίποτε ἀπὸ ὅσα σοῦ δίνει ὁ Θεὸς τώρα –κι ἔχοντας μάλιστα ἐλπίδα στὰ ἑπόμενα ἀγαθά, ἑπομένως ἴσως νὰ ἔχεις καὶ μιὰν ἰδιοτέλεια. Δηλαδὴ δὲν ἔχεις οὐσιαστικὴ γνώση τοῦ Θεοῦ στὰ παρόντα.»

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ὁ πρωτοπρεσβύτερος π. Ευάγγελος Παπανικολάου γεννήθηκε στη Μάνδρα Αττικής. Αποφοίτησε από το Τζάνειο Πειραματικό Πρότυπο Γυμνάσιο Πειραιά. Σπούδασε Ιατρική και  Θεολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πήρε ειδικότητα Παθολογίας. Δίδαξε ως καθηγητής Φυσιολογίας στο Τ.Ε.Ι. Αθηνών και υπηρετεί στο Κέντρο Υγείας Ασπροπύργου. Από τό 2004 άρχισε να επισκέπτεται ως ιατρός το Καμερούν με ανθρωπιστική αποστολή. Από το 2008 είναι κληρικός του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Ιερά Μητρόπολη Καμερούν. Είναι εφημέριος του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Γιαουντέ Καμερούν.