Ο κορυφαίος της αγάπης. Γέρων Ιωσήφ Βατοπαιδινός

Παναγόπουλος Γ. Κώστας


Χρον. Έκδοσης: 2021
Σχήμα: 14×21
Κωδικός: 41673
ISBN: 9789604953448
Σελίδες: 536


Οι Εκδόσεις Άθως με ιδιαίτερη χαρά παρουσιάζουν το βιβλίο «Γέρων Ιωσήφ Βατοπαιδινός – Ο κορυφαίος της αγάπης». Ο Γέρων Ιωσήφ χαμογέλασε μιάμιση ώρα μετά την εκδημία του και το χαμόγελό του πλάταινε κατά την διάρκεια της εξοδίου ακολουθίας του.

Το βιβλίο έχει γράψει ο Κώστας Παναγόπουλος, ένας συγγραφέας της νεότερης γενιάς, που με το βιβλίο αυτό στοχάζεται πάνω στην σύγχρονη καθημερινότητα εμπνεόμενος από τον βίο και τις διδαχές του μακαριστού γέροντος Ιωσήφ Βατοπαιδινού. Αυτό ακριβώς κάνει το βιβλίο να ξεχωρίζει και να μπορεί να απευθυνθεί και στους νεότερους αναγνώστες.

Το βιβλίο περιέχει σπάνιο φωτογραφικό υλικό, ενώ για την συγγραφή του έχει προηγηθεί πολύχρονη έρευνα και συλλογή εμπειριών από ανθρώπους που τον έζησαν από κοντά. Όλα αυτά καθιστούν την έκδοση αυτή ιδιαίτερη και ξεχωριστή.

Έλεγε ο ίδιος: «Το φως δεν γεννάται με λόγια, με σχήματα, με υποκρίσεις. Το φως είναι φως. Είναι αρετή. Είναι καλοσύνη. Είναι πίστις. Είναι αγάπη. Άμα αυτά είναι πάνω μας, τότε και σιωπούντες λαλούμε». Το μεγαλύτερο χάρισμα του Γέροντος ήταν ότι γνώριζε άριστα το πώς να αποκρύβει την αγιότητά του. Τον πρόδιδε, όμως, η παρουσία, η ομιλία, ο λυγμός, το βάθος της ορθόδοξης θεολογίας και το συναίσθημά του.

Αγάπησε πολύ. Έκλαψε πολύ. Πέρασε πολλά. Είναι ο Γέρων Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός, ο κορυφαίος της αγάπης, ο σπουδαίος της άσκησης, ο μεγάλος της υπομονής απέναντι στις θλίψεις μέσα στον βίο της έμπρακτης ταπείνωσης και της δια βίου αφανούς υπερπροσφοράς μέσα σε κάθε μοναδικής αξίας συμβολή του.

«Πόσο ποθώ, παιδί μου, να πάω σε μία πλατεία και να έρθουν χιλιάδες κόσμος να με φτύσουν. Αυτό, αν γίνει, θα είναι για μένα η μεγαλύτερή μου επιτυχία και η μεγαλύτερή μου ανάπαυση».