Στάρετς Ζηνόβιος. Στη Χαρά και στη λύπη δόξα τω Θεώ

Ζηνόβιος Τσεσνοκώφ

Πανρωσικό βραβείο ορθόδοξης γραμματείας

Χρον. Έκδοσης: 2019
Σχήμα: 14×21
Κωδικός: 40369
ISBN: 9789604952809
Σελίδες: 304


Διαβάζοντας αὐτὸ τὸ βιβλίο θὰ ἀνακαλύψετε ἕναν κόσμο θαυμαστό, αἰνιγματικό, ἐξαιρετικὰ ὄμορφο ὅμως ἀπόλυτα πραγματικό. Διεισδύει μέσα στὴ μυστηριώδη ρωσικὴ ψυχή. Ἐλπίζω ὅτι τὸ παράδειγμα τοῦ ἁγίου γέροντα Ζηνοβίου, ποὺ ὑπέφερε πολὺ κατὰ τὴ διάρκεια τῆς ζωῆς του, ἀλλὰ πάντοτε δόξαζε καὶ εὐχαριστοῦσε τὸν Θεὸ γιὰ ὅλα, θὰ εἶναι πρότυπο γιὰ νὰ ζήσουμε κι ἐμεῖς σωστὰ καὶ ὅτι οἱ πνευματικὲς συμβουλές του θὰ διατηρηθοῦν μέσα στὶς καρδιές μας.
Ζηνόβιος Τσεσνοκὼφ (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Κυκλοφορεί η δεύτερη έκδοση του σημαντικού αυτού βιβλίου που διακρίθηκε με το πανρωσικό Βραβείο Ορθόδοξης γραμματείας του 2015.

Ο συγγραφέας του, Ζηνόβιος Τσεσνοκώφ, εμπνεύστηκε την αγάπη και το ενδιαφέρον για την ζωή του στάρετς Ζηνοβίου από τον πατέρα του πρωτοπρεσβύτερο Αλέξανδρο Τσεσνοκώφ, ο οποίος υπήρξε υποτακτικός του στάρετς.

Με ιδιαίτερη επιμέλεια και συστηματική έρευνα ο συγγραφέας συγκέντρωσε και μας παραδίδει μαρτυρίες από όσους γνώρισαν τον άγιο αυτό γέροντα που συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πατέρες της φημισμένης μονής του Γκλινσκ που ήταν ένα από τα σημαντικότερα πνευματικά κέντρα της Ορθοδοξίας του 19ου και 20ου αιώνα.   

Ο Στάρετς Ζηνόβιος μετά την ερήμωση της Μονής του Γκλινσκ, εξαιτίας των διωγμών από την κυβέρνηση,  κατέφυγε στην Γεωργία όπου εκεί εξελέγη Μητροπολίτης και έλαβε το όνομα Σεραφείμ.

Έζησε πολύπαθη ζωή σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη και δεν έπαψε ποτέ να δηλώνει με την παρουσία του ότι «Στη χαρά και στη λύπη δόξα τω Θεώ».