ΣΤΟΝ ΘΕΟ να με πας

Αρχιμ. Τύχωνας Χ. Κουτσόφιος


Χρον. Έκδοσης: 2021
Σχήμα: 14×21
Κωδικός: 41355
ISBN: 9789604953233
Σελίδες: 480


ΣΤΟΝ ΘΕΟ να με πας.
Κυριακάτικες κατηχητικές συνάξεις στα ευαγγελικά αναγνώσματα.

Οι Εκδόσεις Άθως με ιδιαίτερη χαρά παρουσιάζουν το βιβλίο
«Στον Θεό να με πας. Κυριακάτικες κατηχητικές συνάξεις στα ευαγγελικά αναγνώσματα» του Αρχιμανδρίτου Τύχωνος Χ. Κουτσοφιού.

Αν πάμε σε ένα άγνωστο μέρος, ψάχνουμε να ρωτήσουμε έναν ντόπιο να μας κατευθύνει στον προορισμό μας. Να μας πει ότι «θα πάρεις αυτόν τον δρόμο και θα πας από αυτό» ή «από εκείνο το σημείο». Αυτό, λοιπόν πρωτίστως ζητάμε από τους αγίους, από τους Γέροντες, από όσους γνωρίζουν το δρομολόγιο του Θεού. Όπως το λέει και το τραγούδι: «Μη με πας απ’ το σπίτι! Ακούς; Στον Θεό να με πας!»

Κάθε φορά που απομακρυνόμαστε από την αγάπη του Θεού, ας μελετούμε την παραβολή του ασώτου. Τότε είναι που μας αγαπά περισσότερο, διότι γνωρίζει καλά πόσο περισσότερο ανάγκη Τον έχουμε, καθώς βρισκόμαστε σε «χώραν μακράν», πληγωμένοι από τα βέλη της αμαρτίας.

Είναι μεγάλη πρόκληση να απευθύνεσαι σε μια ζωντανή και ενεργό σύναξη νέων ανθρώπων, που αμφισβητούν και πολλές φορές απορρίπτουν όσα για σένα είναι δεδομένα. Το βιβλίο αυτό είναι το απόσταγμα έξι χρόνων κυριακάτικων συνάξεων με νέους αλλά και μεγαλύτερους αδερφούς στο Ενοριακό Στέκι του Ναού της Ζωοδόχου Πηγής Χατζηκυριακείου Πειραιώς.

Τα κείμενά του είναι γραμμένα με σύγχρονο τρόπο, ώστε να είναι κατανοητά και από εκείνους που δεν έχουν ιδιαίτερη σχέση με την εκκλησιαστική ζωή, διψούν όμως να την γνωρίσουν. Ταυτόχρονα περιέχονται αγιογραφικές και πατερικές προεκτάσεις για όσους θέλουν να μη μείνουν σε μια επιφανειακή προσέγγιση, αλλά επιθυμούν να εμβαθύνουν στον ερμηνευτικό πλούτο της ορθόδοξης παράδοσής μας. Σημαντική προσθήκη είναι διάφορες ιστορίες, παραδείγματα, βίοι αγίων, θαυμαστά περιστατικά και ερανίσματα από την σοφία των Πατέρων και των Γερόντων.

Ευχόμαστε τα κείμενα αυτά να γίνουν αφορμή για προβληματισμό και, γιατί όχι, για ένα καινούργιο, ενοριακό στέκι…