Συναρπαστικοί άνθρωποι

Σοφία Χατζή


Χρον. Έκδοσης: 2022
Σχήμα: 14×21
Κωδικός: 41925
ISBN: 9789604953615
Σελίδες: 360


Οι εκδόσεις Άθως με μεγάλη χαρά παρουσιάζουν το νέο βιβλίο της Σοφίας Χατζή με τίτλο «Συναρπαστικοί άνθρωποι». Πρόκειται για μια ανθολογία εικοσιτριών συνεντεύξεων με τις ιστορίες ανθρώπων που η ζωή τους άγγιξε και άλλαξε την ζωή πολλών άλλων και σίγουρα θα συναρπάσουν κάθε αναγνώστη.

Η γνωστή δημοσιογράφος και ραδιοφωνική παραγωγός Σοφία Χατζή μέσα στην πολυετή πορεία της συνάντησε ανθρώπους που ταξίδεψαν σε όλα τα μέρη του κόσμου: στην Αυστραλία, την Κίνα, την Ευρώπη, την Κίνα, το Ιράν, την Αφρική, μα έκαναν και το πιο δύσκολο και μακρύ ταξίδι· αυτό στον εσωτερικό τους κόσμο.

Μέσα στις σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης θα διαβάσει για πολλούς γνωστούς ανθρώπους: για τον διάσηµο τραγουδιστή Διονύση Θεοδόση, που βάφτισε τον Τούρκο πατριό του και έγινε µοναχός, για τον αρχιτέκτονα Νίκο Φουρνάρη, ο οποίος έχτισε δωρεάν σχολεία στην Αφρική και έναν Ορθόδοξο ναό στην Κούβα, για τον ροκ σταρ Θέµις Άνταµς, που έγινε ιεραπόστολος στη Σιέρα Λεόνε, τη Μαρίζα Κωχ, που διακινδύνευσε τραγουδώντας στη Eurovision το «Παναγιά µου, Παναγιά µου», καταγγέλλοντας την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο, για την Γερόντισσα Γαβριηλία και την φως που έφερε η παρουσία της στις ζωές όσων την γνώρισαν σε ολόκληρο τον κόσμο.

Θα ανακαλύψει τα παιδικά χρόνια και σπάνιες στιγµές από τη ζωή του Χρήστου Βακαλόπουλου, µέσω µιας φίλης του από τα νεανικά τους χρόνια. Θα διαβάσει για τον γάλλο μοναχό Ιωάννη, ο οποίος προτού αφιερωθεί στον Θεό ήταν παγκοσμίου φήμης φωτογράφος, το μοίρασμα του αρχιεπισκόπου Σινά κ. Δαμιανού, για τον ιεραπόστολο στην Ταϊβάν π. Ιωνά Μούρτο, για τον παππού Ντόμπρι από την Βουλγαρία, για το όνειρο του παντοπώλη Δημήτρη Φραγκιαδάκη στο οποίο του αποκαλύφθηκε ο τόπος όπου βρίσκοταν τα λείψανα μιας οικογένειας αγίων νεομαρτύρων από την Κρήτη, την κατάθεση ψυχής του π. Θεολόγου Καλαφατάκη έγγαμου ιερέα, πατέρα εννέα παιδιών που υπηρέτησε ως ιερέας σε ένα ορεινό χωριό στα βουνά της Κρήτης.

Ακόμα ο αναγνώστης θα διαβάσει και τις ιστορίες απλών άνθρωπων, που η ζωή τους είχε νόημα και σκοπό: η 12χρονη Ευανθία που μετέτρεψε το κινητικό της πρόβλημα σε ευλογία και αφορμή για απροϋπόθετη δοξολογία, η Πορφυρία που άλλαξε ρότα µετά από οδυνηρή ασθένεια, ο εφοπλιστής Θωµάς που βρήκε τον εαυτό του στο Άγιο Όρος, ο Σωτήρης Σαλής που δώρισε εκατό δεντράκια ελιάς στην Κίνα και, κατόπιν, το Υπουργείο Φτώχειας της Κίνας ζήτησε τη συνεργασία του, η συγκινητική ιστορία του μοναχού Αλεξίου, που από την άθεη Αλβανία έγινε μοναχός σε ένα ησυχαστήριο στον Ταΰγετο, τα θαυμαστά περιστατικά από την ζωή του καπετάν Μανώλη στις θάλασσες και σε όλα τα λιμάνια του κόσμου, η ιστορία του πρώην ζαχαροπλάστη γέροντα Ευλόγιου από το μοναστήρι των Αγίων Παντελεήμονα, Κοσμά και Δαμιανού στους πρόποδες του όρους Βίτσι, η θαυμαστή μεταστροφή του Αντώνη από την Αλβανίαο πιλότος Γιώργος Ζαχαριάς και το θαύμα που έζησε. 

Η Σοφία Χατζή, που μας συνεπαίρνει με τις ραδιοφωνικές της εκπομπές, μας χάρισε ένα ακόμα πολύ δυνατό βιβλίο, που σίγουρα θα συγκινήσει και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη, ανακαλύπτωντας τι είναι εκείνο που κάνει έναν άνθρωπο συναρπαστικό.

Η επιμέλεια των κειμένων έγινε από τον Γιώργο Μπάρλα, ενώ η επιμέλεια και ο συντονισμός της έκδοσης από την Σταυρούλα Σταμάτη. Το βιβλίο είναι μια πραγματικά πολύ καλαίσθητη έκδοση σε εύχρηστο σχήμα και με εντυπωσιακό εξώφυλλο, το οποίο σχεδίασαν η Αγγελική Δελεχά και η Μαρία Παπασταευσταθίου.

ΣΟΦΙΑ ΧΑΤΖΗ
Συγγραφέας 

Η Σοφία Χατζή γεννήθηκε στον Πειραιά. Αποφοίτησε από τη ∆ραµατική Σχολή του Πειραϊκού Συνδέσµου και σε ηλικία 22 ετών εργάζεται για δυο χρόνια εθελοντικά ως διευθύντρια στο σχολείο του κλιµακίου της Ορθόδοξης Ελληνικής Ιεραποστολής στο Νότιο Κονγκό.  
Το 1992 ξεσπάει εµφύλιος πόλεµος και φυγαδεύεται µε συνεργάτες σε γειτονική χώρα, απ’ όπου επιστρέφει στην Ελλάδα.
Εργάζεται από το 1992 έως σήµερα ως ραδιοφωνική παραγωγός στο ραδιοφωνικό σταθµό της Πειραϊκής Εκκλησίας. Γνωστά της έργα τα δυο παιδικά βιβλία, Μουτότο 1 και 2 και το βιβλίο με διηγήματα για ενηλίκους «Το τελευταίο κέρασμα», ενώ στα βιβλία «Πάσχα Ρωμέικο» και «Στο Χριστό στο κάστρο» έχει κάνει την αφήγηση των διηγημάτων του Παπαδιαμάντη. Επίσης έχει αγαπηθεί πολύ ως αφηγήτρια από τα παιδιά. Το πρώτο της βιβλίο, Μουτότο 1, µεταφράστηκε στα Αγγλικά. Ασχολείται µε τη µετάφραση και την αρθρογραφία. 
Το 2014 βραβεύτηκε για την προσφορά της στο χώρο του παιδικού βιβλίου από τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυµο.