Μυστικά Δώρα. Γνωριμία με τα Μυστήρια της Εκκλησίας μας

Πηνελόπη Μωραΐτου

Θεολογική εποπτεία – Βοήθημα Κατηχητού: Ηλίας Λιαμής

Εικονογράφηση: Πέγκυ Φούρκα

Χρον. Έκδοσης: 2023
Σχήμα: 21×29
Κωδικός: 42184
ISBN: 9789604953820
Σελίδες: 228


Οι Εκδόσεις Άθως με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνουν την κυκλοφορία του κατηχητικού βοηθήματος
«Τα μυστικά δώρα – Γνωριμία με τα Μυστήρια της Εκκλησίας μας». Τα κείμενα έγραψε η συγγραφέας Πηνελόπη Μωραΐτου. Την θεολογική εποπτεία του βοηθήματος έκανε ο Ηλίας Λιαμής.
Η εικονογράφηση είναι της Πέγκυς Φούρκα.

Το βοήθημα περιέχει μια πλήρη και διαδραστική ανάπτυξη των Μυστηρίων της Εκκλησίας. Μέσα από καθημερινές, σύγχρονες ιστορίες, καθώς και παράλληλες βιβλικές, αγιολογικές και εκκλησιαστικές αναφορές τα παιδιά θα προσεγγίσουν με εγκαρδιότητα, ζεστασιά και βίωμα τα Μυστήρια της Εκκλησίας μας. Κάθε κεφάλαιο συμπληρώνεται με δραστηριότητες, ζωγραφική, κατασκευές και παιχνίδια.

Το νέο αυτό κατηχητικό βοήθημα αποτελεί έναν ολοκληρωμένο και πλήρη οδηγό που δίνει τα απαραίτητα εργαλεία σε κάθε κατηχητή να μεταδώσει στα παιδιά τις αιώνιες αλήθειες της πίστης μας.

Η ζωντανή εικονογράφηση και το πλούσιο συνοδευτικό υλικό κάνουν το υλικό εύκολο στην διαχείριση και εύληπτο από τα παιδιά.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
Ποιος είναι ο «θησαυρός» που δεν αποθηκεύεται σε κανένα θησαυροφυλάκιο, παρά μόνο στην καρδιά μας; Και που μπορούμε να τον «ξοδεύουμε» κάθε μέρα κι εκείνος, όχι μόνο να μην λιγοστεύει, αλλά να μεγαλώνει, να αυξάνεται και να μας πλουτίζει ακόμη περισσότερο;
Ελάτε, παιδιά, να γνωρίσουμε τα Μυστήρια της Εκκλησίας μας!
Ελάτε να γνωρίσουμε τον πιο πολύτιμο «θησαυρό», που μας δώρισε το Άγιο Πνεύμα, έναν «πλούτο» που θα είναι μαζί μας πάντα και… για πάντα!

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΜΩΡΑΪΤΟΥ
Η Πηνελόπη Μωραΐτου γεννήθηκε στον Πειραιά. Σπούδασε αγγλική λογοτεχνία, Bachelor of Arts στο Midwestern State University, ηΠα όπου και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της Masters of Arts στη λογοτεχνία MSU.
Είναι Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών στον τομέα της λογοτεχνίας και το 2004 Μετα- διδακτορική ερευνήτρια στο MSU – USA στην Παιδική λογοτεχνία. Έχει διδάξει λογοτεχνία στο Midwestern State University στις ΗΠΑ. Στην Ελλάδα έχει διδάξει Παιδική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο πρόγραμμα Επαγγελματικής και Ακαδημαϊκής Αναβάθμισης Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπ/σης.
Έχει λάβει μέρος σε Διεθνή και Πανελλήνια συνέδρια. ως υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων για την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Πειραιά έχει οργανώσει ημερίδες και σεμινάρια για τους εκπαιδευτικούς. συνεργάστηκε με φορείς, όπως τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δραπετσώνας και Αργυρούπολης, ο Δήμος Κερατσινίου, το Μουσείο ελληνικής Παιδικής Τέ- χνης και το ελληνικό Παιδικό Μουσείο. Οργάνωσε τον Διαγωνισμό Παραμυθιού για τον Δήμο Κερατσινίου και σχεδίασε εκπαιδευτικά πακέτα για Οργανισμούς, όπως το Βιωματικό σχολείο. Έχει διατελέσει μέλος της Ομάδας εργασίας για τη Διαπολιτισμική εκπαίδευση του ΙΠΕΜ-ΔΟΕ, μέλος του ελληνικού Κύκλου Παιδικού Βιβλίου και αντιπρόεδρος του συμβουλίου Περιβαλ- λοντικής εκπαίδευσης της ελληνικής εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Tα παραμύθια της «Οι απίθανες Περιπέτειες του Ονούφριου νερουλάκη» και « Ο Δήμαρχος τάκανε μούσκεμα» κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Κιβωτός, ενώ εκπαιδευτικά βιβλία της κυ- κλοφορoύν, όπως το «Σχέδιο εργασίας για ένα βιωματικό σχολείο», «Απίθανες Διακοπές», «Η Γλώσσα μου», «Μαθαίνω και νοιάζομαι για το νερό», «Μαθαίνω και νοιάζομαι για το Δάσος» κ.α. κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Άγκυρα. Από τις εκδόσεις Ακρίτας κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο της « Κυριακή, πάμε εκκλησία;» καθώς και τα παραμύθια «η Περιπέτεια μιας λαμπάδας» και «Ένα Περιστέρι που το έλεγαν Χριστούγεννα».
Στον ραδιοφωνικό σταθμό της Πειραϊκής εκκλησίας παρουσίαζε την εκπομπή «Κοντά στον Όμορφο Κόσμο του Παιδιού». ΄Ήταν αποσπασμένη στην επιτροπή νεότητας της Ιεράς Συνό- δου της εκκλησίας της Ελλάδος. Τον Οκτώβριο του 2012 ανέλαβε τη βιβλιοκριτική Θρησκευτικών Παιδικών βιβλίων για την επίσημη ιστοσελίδα http://www.catichisis.gr/.
Είναι καθηγήτρια αγγλικών και είναι αποσπασμένη στο Γυμνάσιο-Λύκειο Κολωνίας.

ΗΛΙΑΣ ΛΙΑΜΗΣ
O Ηλίας Λιαμής γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά μένει στον Πειραιά. Προσευχές καλών ανθρώπων τον οδήγησαν να σπουδάσει θεολογία, αλλιώς κανείς δεν γνωρίζει τι δρόμο θα είχε πάρει. Οι σπουδές του τον ταξίδεψαν στην Ελβετία, την Αγγλία και την Ουγγαρία, πριν πάρει το διδα- κτορικό του από το Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Χρειάστηκε να κάνει κι άλλα ταξίδια, εκπρο- σωπώντας φορείς και αναλαμβάνοντας διάφορες αρμοδιότητες, μέχρι να καταλάβει πως όλοι οι άνθρωποι, όλων των τόπων, όλων των ρόλων και όλων των περγαμηνών, διψάνε για την ίδια αγκαλιά. από τα πρώτα χρόνια της ζωής του είχε τη μουσική συντροφιά του. Τη σπούδασε ερ- μηνευτικά και θεωρητικά, την αγάπησε πολύ στη χορωδιακή της μορφή, τόλμησε μάλιστα και να τη διδάξει. Καλή συντροφιά γι΄ αυτόν υπήρξε το ραδιόφωνο, με το οποίο η σχέση του κλεί- νει μία εικοσαετία. Μέσα απ΄ αυτό γνώρισε πολλούς καλούς ανθρώπους, κι ας μην τους έχει συναντήσει ακόμα.
Εικοσαετής είναι και η σχέση του με την ελληνογαλλική σχολή «Άγιος Ιωσήφ», στην οποία ερ- γάζεται ως καθηγητής μέχρι σήμερα. Εκεί συνάντησε πολλούς ανθρώπους, αν και κάποιους δεν τους έχει γνωρίσει ακόμα.
Για κάποιο ανεξήγητο λόγο και χωρίς χειροπιαστές προοπτικές, οραματίστηκε μια ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, αλλά και ευρύτερα μια Ελλάδα, ως φορέα πολιτισμού και χώρο καλλιτε- χνικής δημιουργίας, όραμα, που προσπάθησε από το 2000 να κάνει πράξη, κατά το μέτρο των δυνάμεών του, από τη θέση του Προέδρου της συνοδικής επιτροπής Καλλιτεχνικών Εκδηλώ- σεων και από το 2005 από τη θέση του Προέδρου του ερευνητικού ιδρύματος Πολιτισμού και εκπαίδευσης (Ε.Ι.Π.Ε.).
Η συγγραφή ίσως να αποτελεί τη σοβαρότερη προσπάθειά του να βάλει σε τάξη όλες εκείνες τις δωρεές που αξιώθηκε από τον Θεό και να μοιραστεί κάποια από εκείνα που δεν χώρε- σαν σε λόγια και συζητήσεις με τους ανθρώπους, οι οποίοι -θέλει να πιστεύει- θα κατατάξουν τη γνωριμία μαζί του στα θετικά της ζωής τους. Ορισμένα μάλιστα από τα κείμενά του τα είδε να μελοποιούνται.
Τέλος, αισθάνεται βαθειά ευγνωμοσύνη για την οικογένειά του, τη Νάντια, την Άννα και τον Νι- κόλαο, που με αγάπη και υπομονή προσπαθούν ακόμη να τον πείσουν πως μπορεί να γίνει και καλύτερος.

ΠΕΓΚΥ ΦΟΥΡΚΑ
Γεννήθηκα στην Αθήνα, έχοντας καταγωγή από την όμορφη Πελοπόννησο. από μικρή μου άρεσε να δημιουργώ τους δικούς μου ήρωες και να ταξιδεύω μαζί τους μέσα από τα χρώματα και τις γραμμές.
Ξεκίνησα να εργάζομαι ως ζωγράφος από νεαρή ηλικία, ενώ παράλληλα παρακολουθούσα μα- θήματα ελεύθερου σχεδίου, σύνθεσης, χρώματος, καθώς επίσης σεμινάρια επεξεργασίας φω- τογραφίας σε ηλεκτρονικό υπολογιστή και computer graphics. στη συνέχεια φοίτησα για τρία χρόνια στην ιδιωτική σχολή καλών τεχνών του ζωγράφου Δημήτρη Χατζηαποστόλου.
Παρακολούθησα μαθήματα αγιογραφίας, ιστορίας της τέχνης, βιτρό, και συντήρησης έργων τέχνης. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές μου, δημιούργησα φορητές εικόνες, πολλές από τις οποίες έχουν τυπωθεί και σε ευχετήριες κάρτες και επίσης αγιογράφησα το τέμπλο σε παρεκκλήσι του αγίου Φανουρίου στην Πελοπόννησο.
Η αγάπη μου για τα παιδιά με οδήγησε στο παιδικό βιβλίο. Από το 1996 συνεργάζομαι με αξιόλογους εκδότες και συγγραφείς δίνοντας ζωή σε πολλά βιβλία για παιδιά, μεταξύ των οποίων και δύο σχολικά βιβλία: Μελέτη Περιβάλλοντος της Α’ Δημοτικού και το βιβλίο Θρη- σκευτικών της Γ΄ Δημοτικού.
Τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι και με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων και έχω εκδώσει τρία βιβλία.
Τα βιβλία είναι για εμένα πηγή έμπνευσης και δημιουργίας. Οι ήρωες που ξεπροβάλλουν από τις λέξεις με καλούν να τους δώσω μορφή, έκφραση, ζωή. Κάθε βιβλίο ένα ακόμα μαγικό τα- ξίδι και κάθε ήρωας… ένα κομμάτι από εμένα!