Στο Χριστό στο Κάστρο

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

Πρόλογος – επίλογος: Κωνσταντίνος Γανωτής


Χρον. Έκδοσης: 2021
Σχήμα: 17×24
Κωδικός: 41593
ISBN: 9789604953394
Σελίδες: 108


Χριστούγεννα με τους ναυαγούς

Οι  εκδόσεις ΑΘΩΣ με χαρά παρουσιάζουν την ολοκαίνουργια καλαίσθητη έκδοση του αγαπημένου χριστουγεννιάτικου διηγήματος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Στο Χριστό στο Κάστρο». Στο διήγημα ο μεγάλος Σκιαθίτης συγγραφέας αντλεί από τις παιδικές του αναμνήσεις, όταν ακολουθούσε τον ιερέα πατέρα του στα ερημικά ξωκκλήσια του νησιού.  Είναι  ο μικρός Λαμπράκης, ο ασθενικός και χαϊδεμένος γιος του παπά.

Με τον μοναδικό του τρόπο ο κυρ Αλέξανδρος εντάσσει τις αναμνήσεις αυτές σε ένα πανέμορφο διήγημα, που μας μεταφέρει στην ελληνική ύπαιθρο και μας θυμίζει πώς ζούσαν οι άνθρωποι παλιά: Μια ζωή γεμάτη κακουχίες, αλλά και γεμάτη από νοιάξιμο για τον συνάνθρωπο στην δύσκολη περίσταση, αλλά και αγάπη για τον Χριστό.

Αν σε πρώτο επίπεδο η ιστορία αυτή είναι μια περιπέτεια, που οδηγεί σε μια συνάντηση με τους ναυαγούς, σε ένα βαθύτερο επίπεδο είναι μια παραβολή που αναφέρεται στο σύνολο της ζωής μας.

Την έκδοση προλογίζει, αλλά και κλείνει ο φιλόλογος, σημαντικός δάσκαλος  και λογοτέχνης του καιρού μας  Κώστας Γανωτής, ενώ η Σοφία Χατζή αφηγείται το διήγημα με μεγάλη ευαισθησία στο audio book που συνοδεύει την έκδοση.  Μαζί της μια σειρά από επαγγελματίες και ερασιτέχνες ηθοποιούς με πρωταγωνιστή τον Κωνσταντίνο Μπίσαλα ζωντανεύουν τις μορφές των ηρώων.  Την μουσική υπογράφει ο ταλαντούχος μουσικός Στέφανος Δορμπαράκης. Η έκδοση είναι εμπλουτισμένη με υπέροχα έργα του ζωγράφου Χρήστου Κεχαγιόγλου.

Το βιβλίο περιέχει επίσης κείμενα του Κώστα Βάρναλη, του Ανδρέα  Καρκαβίτσα και του Λάμπρου Πορφύρα προς τιμήν του κυρ Αλέξανδρου. Ένα σύντομο χρονολόγιο της ζωής του συγγραφέα, ένα αυτογραφικό σημείωμα και ένα προσεγμένο γλωσσάρι συμπληρώνουν την έκδοση.

Ας ταξιδέψουμε στην χειμωνιάτικη Σκιάθο, για να συναντήσουμε μία παρέα τολμηρών χωρικών, μαζί με τον ιερέα τους να ετοιμάζονται να ταξιδέψουν, παρά τον άσχημο καιρό για να σώσουν δύο συμπατριώτες τους, που αγνοούνται. Καλά Χριστούγεννα, λοιπόν, μαζί με τους ναυαγούς.

Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου περιλαμβάνονται κείμενα άλλων λογοτεχνών προς τιμήν του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, όπως του Κώστα Βάρναλη, του Ανδρέα Καρκαβίτσα και του Λάμπρου Πορφύρα. Ένα σύντομο χρονολόγιο της ζωής του κυρ Αλέξανδρου, καθώς και ένα γλωσσάρι σχετικό με το διήγημα, συμπληρώνουν την έκδοση. Το διήγημα μας ταξιδεύει στη χειμωνιάτικη Σκιάθο, όπου μία παρέα τολμηρών χωρικών μαζί με τον ιερέα τους ετοιμάζονται να ταξιδέψουν παρά τον άσχημο καιρό για να σώσουν δύο συμπατριώτες τους, που αγνοούνται. Καλά Χριστούγεννα, λοιπόν, μαζί με τους ναυαγούς…

«Μακάρια τὰ Ἑλληνόπουλα, ποὺ τοὺς δόθηκε ἡ χάρη νἄχουν δάσκαλο, ποὺ ἀπὸ τὴν ἕδρα νὰ τοὺς διαβάζει φωτισμένα κείμενα, ὅπως εἶναι τὰ ἔργα τοῦ Παπαδιαμάντη. Τὰ παιδιά, ποὺ εἶναι ἀκόμη ἀχάλαστοι ἄνθρωποι, ρουφᾶνε καὶ ἀποτυπώνουν ὄχι μόνο τὸ πνεῦμα τοῦ ἀναγνώσματος ἀλλὰ καὶ τὸ χρῶμα τῆς φωνῆς τοῦ δασκάλου τους, ποὺ προδίδει τὴν ἀνταπόκριση τῆς ψυχῆς του».

Κώστας Γανωτής