Το Μεγάλο Μυαλό. π. Ανανίας Κουστένης

Παναγόπουλος Γ. Κώστας


Χρον. Έκδοσης: 2023
Σχήμα: 14×21
Κωδικός: 42105
ISBN: 9789604953776
Σελίδες: 496


Οι εκδόσεις Άθως με ιδιαίτερη χαρά παρουσιάζουν το νέο βιβλίο του κυρίου Κώστα Παναγόπουλου με τίτλο Το Μεγάλο Μυαλό, πατήρ Ανανίας Κουστένης.
Ένα χειμαρώδες βιβλίο για έναν χειμαρώδη και πολυαγαπημένο, σύγχρονο πνευματικό πατέρα.
Έναν πατέρα που επισταμένα μελετούσε, εμπνευσμένα μιλούσε, αφοσιωμένα διακονούσε τους ανθρώπους και τον Χριστό.
«Αυτοπροαίρετα έγκλειστος των Εξαρχείων, είχε βρει το μονοπάτι της μελέτης και της θυσιαστικής αγιότητας», περιγράφει εύστοχα ο συγγραφέας Κώστας Παναγόπουλος.
Και προσθέτει: «Καταλάβαινες αγιότητα κι έκανες καλά. Όσα εκείνος τα έκρυβε, τα ξεχείλιζε πάνω του ο Θεός».



Το βιβλίο περιλαμβάνει στο πρώτο μέρος του μια περιγραφή βίου, περιστατικών και μαρτυριών για τον «Ασκητή των Εξαρχείων», με έγκυρα και πολύτιμα στοιχεία συναθροισμένα από όσα έζησαν κοντά του είτε ο ίδιος ο συγγραφέας, είτε άλλα πνευματικά τέκνα του μακαριστού πατρός Ανανία, είτε ο αρχιμανδρίτης πατήρ Σιλουανός Ιωάννου, υποτακτικός του επί τριάντα έτη.



Στο δεύτερο μέρος συλλέγεται ένα απάνθισμα 350 λόγων του μελίρρυτου «ποταμού με μισάνοιχτα μάτια», πατρός Ανανία Κουστένη.



Στο τέλος του βιβλίου επισυνάπτεται κι ένα έγχρωμο παράρτημα φωτογραφιών του πατρός.



Ο μακαριστός πατήρ Ανανίας Κουστένης γεννήθηκε στην Καρκαλού Αρκαδίας στα 1945 και έφυγε «για τη χαρά του Κυρίου του» στα 2021.

Απόφοιτος της Εκκλησιαστικής Σχολής Καλαμάτας, καθώς και της Θεολογικής και της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Διακόνησε την Εκκλησία ως ιερωμένος από το 1971 μέχρι τον θάνατό του είτε ιερουργώντας, είτε εξομολογώντας και τελώντας τα Μυστήρια, είτε κηρύττοντας δια ζώσης, αλλά και μέσω των ερτζιανών, είτε, ακόμη, και  μεταφράζοντας μνημειώδη έργα όπως τους Ύμνους του αγίου Ρωμανού του Μελωδού και τη Χρονογραφία του αγίου Θεοφάνη.

Επί σχεδόν 40 έτη ιερουργούσε και κήρυττε στο Ίδρυμα του Αγίου Νεκταρίου στα Εξάρχεια, στο κέντρο της Αθήνας.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

O Κώστας Παναγόπουλος γεννήθηκε το έτος 1981 και ασχολείται με το ορθόδοξο θεολογικό κείμενο σε ορθόδοξους διαδικτυακούς τόπους, σε εφημερίδες και περιοδικά, ως κειμενογράφος.  Το 2021 κυκλοφόρησε  από τις Εκδόσεις Άθως το πρώτο συγγραφικό έργο του, Ο Κορυφαίος της Αγάπης – Γέρων Ιωσήφ  Βατοπαιδινός, το οποίο σε σύντομο χρονικό διάστημα μεταφράστηκε και κυκλοφόρησε στα Ρουμανικά. Το 2022 κυκλοφόρησε και πάλι από τις Εκδόσεις Άθως το βιβλίο του για τον άγιο αυτοκράτορα Νικαίας Ιωάννης Βατάτζης, Ο Πατέρας των Ελλήνων. Το Μεγάλο Μυαλό, πατήρ Ανανίας Κουστένης είναι το τρίτο του βιβλίο από τις ίδιες εκδόσεις.