H αποκάλυψη του Πορφυρού Κώδικα

Ευγενία Χατζηθανάση – Ρέππα


Χρον. Έκδοσης: 2022
Σχήμα: 14×21
Κωδικός: 41963
ISBN: 9789604953660
Σελίδες: 448


Οι εκδόσεις Άθως με μεγάλη χαρά παρουσιάζουν το δυνατό ιστορικό μυθιστόρημα «Η αποκάλυψη του Πορφυρού Κώδικα» της Ευγενίας Χατζηθανάση – Ρέππα, που μας μεταφέρει στην ταραγμένη εποχή της εικονομαχίας στην Κωνσταντινούπολη.

840 μ.Χ. Κωνσταντινούπολη. Ένα νεαρό αρχοντόπουλο, ο Ανδρόνικος μαθητεύει στη Μονή των Στουδίου, κοντά στον καλλιγράφο μοναχό Γεράσιμο. Τον βοηθά να ετοιμάσει έναν πορφυρό κώδικα τετραευαγγελίου, πανέμορφου και πολύτιμου σαν κόσμημα. Προορίζεται για δώρο στην Αυγούστα Θεοδώρα. Ο Ανδρόνικος περνά τις ημέρες του ξέγνοιαστος, ανάμεσα στο αρχοντικό σπίτι του, κοντά στον πατρίκιο πατέρα του και την αρχόντισσα μητέρα του, στο μοναστήρι, μαθαίνοντας την καλλιγραφία, αλλά και τα μυστήρια του Θεού κοντά στον μοναχό Γεράσιμο και στο φτωχόσπιτο της νεαρής του φίλης, της Ειρήνης.

Από κοντά, ο παλιός φίλος του Ανδρόνικου, το αρχοντόπουλο Μιχαήλ, που κοιτά, απορεί και παραμονεύει…  Μα λίγο προτού ολοκληρωθεί ο πορφυρός κώδικας, το μένος της εικονομαχίας ξεσπά και πάλι, αφήνοντας πίσω του νεκρούς και ζωντανούς, λαβωμένους βαθιά, με πληγές φανερές και πιο πολλές, κρυφές. Ο πορφυρός κώδικας εξαφανίζεται και μένει στον Ανδρόνικο και την Ειρήνη να ανακαλύψουν πού βρίσκεται κρυμμένος. Οδηγός τους τέσσερα ευαγγελικά χωρία και ένας γρίφος, που πρέπει να λύσουν πάση θυσία, αν θέλουν να βρουν τις απαντήσεις που και οι δυο αναζητούν. Ο δρόμος που έχουν πάρει είναι δύσκολος, γεμάτος συγκρούσεις και μοναξιά, ενώ ο κίνδυνος που παραμονεύει κρυμμένος στις σκιές, απειλητικός και διαρκώς παρών… Θα μπορέσουν οι δυο νέοι να βρουν τον πορφυρό κώδικα, αλλά και τον ίδιο τον εαυτό τους;

Ένα συγκλονιστικό ιστορικό μυθιστόρημα, που θα καθηλώσει τον αναγνώστη από τις πρώτες κιόλας σελίδες του. Η υπόθεση του βιβλίου, γεμάτη μυστήριο και ανατροπές, είναι ιστορικά ακριβής και τεκμηριωμένη και μας ταξιδεύει στα δύσκολα και σκληρά χρόνια της εικονομαχίας.

Μέσα από την ιστορία αποτυπώνεται ο μεγάλος φανατισμός, ο διχασμός ακόμα και μέσα στις ίδιες τις οικογένειες και η διαρκής πάλη του φωτός με το σκοτάδι, που προκάλεσε η εικονομαχία.

Οι χαρακτήρες είναι ρεαλιστικοί και καλοδουλεμένοι και γι’ αυτό εξαιρετικά συμπαθείς όλοι τους από τον αναγνώστη, ενώ μέσα από αυτούς βλέπουμε την διαρκή αναζήτηση του ανθρώπου για το θείο και την δικαιοσύνη.

Η συγγραφέας Ευγενία Χατζηθανάση – Ρέππα με το πρώτο της βιβλίο για ενήλικες μας συνεπαίρνει δημιουργώντας μια ελκυστική ιστορία, με όλα τα στοιχεία που κάνουν ένα μυθιστόρημα άξιο να διαβαστεί! Η έκδοση του βιβλίου είναι εξαιρετικά καλαίσθητη και προσεγμένη. Την εικονογράφηση επιμελήθηκε η Παρασκευή Χατζηθανάση – Αντωνάτου, την επιμέλεια της έκδοσης έκανε η Σταυρούλα Σταμάτη, ενώ την διεύθυνση παραγωγής είχε ο Νίκος Γλυκέας. Επιμέλεια κειμένου Δήμητρα Σταύρου, σελιδοποίηση- εξώφυλλου Μαρία Παπαευσταθίου.

Ευγενία Χατζηθανάση – Ρέππα, Βιογραφικό

H Ευγενία Χατζηθανάση – Ρέππα γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στο Ε.Κ.Π.Α. ακολουθώντας την κατεύθυνση των Βυζαντινών και Νεοελληνικών σπουδών. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στη Βυζαντινή Φιλολογία. Ασχολήθηκε με την έρευνα και τη διδασκαλία. Είναι παντρεμένη και έχει πέντε παιδιά. Από τις εκδόσεις Άθως κυκλοφορεί το παιδικό βιβλίο της ».